Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΧΤΕΣΤΑΪΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ – ΜΙΑ OFF-SHORE ΑΝΑ 25 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

09/10/2011

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΧΤΕΣΤΑΪΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΜΙΑ OFF-SHORE ΑΝΑ 25 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Οργιο φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι έρευνες του ΣΔΟΕ, στο νομό Αργολίδος, όπου με επίκεντρο το Πόρτο Χέλι, διαπιστώθηκε ένα τεράστιο πάρτυ φοροδιαφυγής με οff-shore εταιρίες, κρυφές αγοραπωλησίες γης και μισθώσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους», το Κρανίδι, πόλη 5.000 κατοίκων, αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off-shore εταιριών που εκμεταλλεύονταν την αδυναμία ελέγχων από την τοπική υπηρεσία του ΣΔΟΕ και εκτιμάται ότι φοροδιέφευγαν συστηματικά. Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φαίνεται να παρουσιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-9.
Κάποιες… παράδοξες πληρωμές φόρων που έγιναν τον περασμένο μήνα κίνησαν υποψίες και τότε μόνο το ΣΔΟΕ έστρεψε με προσοχή το βλέμμα στις υπεράκτιες εταιρίες της περιοχής. Συγκεκριμένα ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Δηλαδή σε διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά.
Τα ποσά αυτά θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρά, μπροστά σε αυτά που προσδοκά να βεβαιώσει προς είσπραξη το ΣΔΟΕ από τη φοροδιαφυγή μαζί με τα πρόστιμα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
104 από τις off-shore είναι ακόμα ενεργές και εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και ανεπάγγελτους, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Ενδιαφέρον προκαλεί και περίπτωση εργάτη που κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή και γεωργικές εργασίες, έφτασε να κατέχει το ρεκόρ, εκπροσωπώντας 14 εταιρίες συνολικά.
Ιδιοκτήτες εμφανίζονται Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων και παραλιακών κυρίως εκτάσεων – 50 έως 400 στρεμμάτων γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες – ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών και άλλα.

Αναρτήθηκε από iteanews ./

 

.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: