Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το λάβαρο του haircut, είναι η Κρατική περιουσία

19/10/2011

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Ο έλεγχος της κρατικής περιουσίας φαίνεται ότι αποτελεί το ισχυρό μέσο πίεσης των Γερμανών  για να δώσουν ένα haircut αποδεκτό από τις αγορές που δεν θα σημάνει χρεοκοπία. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Nomura και αυτή την στιγμή ούτε οι πελάτες της Deutsche δεν ξέρουν ποιο θα είναι το ύψος του κουρέματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές περιέχουν πολιτικές και επιχειρηματικές διαπλοκές σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η συνάντηση Παπανδρέου με τον Σαμαρά δεν έβγαλε τίποτε το ουσιώδες, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ φορτώνεται το πολύ δύσκολο και κρίσιμο φορτίο διαπραγματεύσεων και αποφάσεων σταθμών για το πολιτικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ στου Μαξίμου, του πρωθυπουργού με τους κυρίους Μπόμπολα και Ψυχάρη από τους οποίους ζήτησε στήριξη. Ολα αυτά δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια τελική ευθεία που θα κριθούν τα πάντα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, τις τράπεζες της αλλά και τις εξελίξεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς.

Την ίδια στιγμή τα γκάλοπ που κάνουν μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού για το κούρεμα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία περιμένει από 30 μέχρι 50%. Η διαφορά όμως είναι τεράστια και ουδείς γνωρίζει με ποια κριτήρια αυτό θα αποφασισθεί, καθώς είναι πολύ αμφίβολο αν ένα 50% μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους ομολογιούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση η χρεοκοπία και το πιστωτικό γεγονός θα είναι αναπόφευκτα. Η Nomura επιχειρεί να συνδέσει το πρώτο PSI στο 35% με την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας από τους ξένους. Και σίγουρα η παρουσία του Ραιχεμπαχ για την καταγραφή σε ότι μπορεί να πωληθεί δεν είναι τυχαία.

Από εκεί και πέρα μπαίνει το ερώτημα. Μικρότερο haircut που συνδυάζεται με την είσοδο των Ευρωπαίων και των Γερμανών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπου θα κάνουν και τα κουμάντα ή μεγαλύτερο με αβεβαιότητες και διαπραγματεύσεις σε τομείς-κλειδιά όπως τα νερά, οι ανανεώσιμες αλλά κυρίως οι φυσικοί πόροι. Ολα αυτά θα έχουν τιμήματα και πολιτικά καθώς θα σημάνουν την πολιτική αποδόμηση αυτών που θα κατηγορηθούν για ξεπούλημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες μπορεί από την πλευρά τους να ζητήσουν απευθείας ένταξη στον EFSF, αν χρειασθεί, παρακάμπτοντας το Ταμείο. Ομως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια. Οι ολιγωρίες κόστισαν, τα χαρτιά της 21ης κάηκαν και ο κόσμος είναι στην γωνία από τις περικοπές και την φορολογία. Απαιτεί λύσεις και όχι πενταετία φτώχειας. Και ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν είναι δικό του πρόβλημα.
Πηγή:capital.gr

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: