Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνοιξη 2012, ξεκινoύν οι πρώτες κρατικοποιήσεις τραπεζών

04/12/2011

– Προετοιμάζουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την κρατικοποίηση των τραπεζών

.

– Το στελεχώνουν με τεχνοκράτες

 
 

Στελέχη από την αγορά με εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο  ετοιμάζεται να τοποθετήσει η κυβέρνηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Πρόκειται για manager οι οποίοι θα έχουν επιτελικό ρόλοστο πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών ( επανακεφαλαιοποίηση) με δικαίωμα ψήφουστο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

 

Τούτο γίνεται κατ΄ απαίτηση της Τρόικας η οποία θεωρείεξαιρετικά κρίσιμο τον ρόλο που θα διαδραματίσει το επόμενο διάστημα το Ταμείο. 
Την  Άνοιξη του 2012, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες κρατικοποιήσεις τραπεζών, οι οποίες θα είναιαποτέλεσμα των ενισχύσεων που θα πάρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.  Η διαδικασία αυτή θα συνδυαστεί και με την εκπλήρωση διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεωναπό την πλευρά των τραπεζών.
Οι επικείμενες  αλλαγέςστον τραπεζικό χάρτη κάνουν  την Τρόικανα θέλει την είσοδο ξένων τεχνοκρατών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές δενμπορούν από μόνες τους να χειριστούν τέτοιους είδους ζητήματα.
Τα στελέχη που θα προσληφθούν θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τα δύο μέλη της Τρόικας που είναι  ήδη τοποθετημένα στο Διοικητικό Συμβούλιο(Δ.Σ) του Ταμείου.
Στην κεφαλή του Ταμείου βρίσκεται σήμερα ο κ. κ. Π.Θωμόπουλος που εκτελεί χρέη Προέδρου
Τo  θέμα πάντως πρόκειται να ξεκαθαρίσει στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Στην διάρκεια αυτών των επαφών θα αποσαφηνισθούν και τα πραγματικά σχέδια της Τρόικας για τοΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για την ώρα αυτό που είναι γνωστό είναι ότι έχει ανοίξει οδρόμος για τις αλλαγές  στην διοικητική πυραμίδα του Ταμείου. Αυτό συνέβη με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργόςΟικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα για την είσοδο νέων μελών που θα «φρεσκάρουν» τα πρόσωπα του Ταμείου.
Όπως αναφέρει η τροπολογία « «για την επιλογή των μελών τουΔιοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναιεπιθυμητή η διεθνής εμπειρία σε τραπεζικά ή χρηματοπιστωτικά θέματα».
Στο κείμενο  της σημειώνεταιακόμα  ότι «η προσθήκη αυτή εισάγεταιέπειτα από σχετική σύσταση της τρόικας, η οποία αποτυπώνεται στο πρόσφατοΜνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι στο ΤΧΣ θα πρέπει να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου«διεθνώς αναγνωρισμένοι επαγγελματίες με εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο» και ναέχουν «δικαίωμα ψήφου».
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο, κατά τις πληροφορίες, θαβρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετους επικεφαλής της Τρόικας.
Οι ξένοι  πρόκειται νααφιχθούν στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και ευθύς αμέσως θα ξεκινήσουν τις επαφές με τον υπουργό Οικονομικών για τους όρους που θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή Σύμβαση.
Το γεγονός ότι από τα 130 δις. ευρώ που θα δώσει ομηχανισμός στήριξης τα 60 δις. ευρώ θα απορροφήσουν τα τραπεζικά ιδρύματα κάνουντην Τρόικα να δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό τον προγραμματισμό.
Να σημειωθεί ότι από τα 60 δις. ευρώ στην ενίσχυση τωντραπεζών θα πάνε 30 δις ευρώ και θα «ανταλλαγούν» με συμμετοχή του κράτους στομετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα ενισχυθούν.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα χειριστεί αποκλειστικά τοΤΧΣ αφού αυτό είναι που θα εγκρίνει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζώνκαι θα δίνει τις κατευθύνσεις και το «πράσινο φως» για τα προγράμματαεξυγίανσής τους και  τις πιθανέςσυγχωνεύσεις των τραπεζών.
Τα υπόλοιπα 30 δις  ευρώ θα πάνε για την συμμετοχή των ελληνικώντραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI plus).
Συνολικά η πρώτη δόση από τη νέα Συμφωνία  θα φθάσει τα 80 δις. ευρώ, και η οποία θαπρέπει να έχει εκταμιευθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου δίνοντας τη δυνατότητα στηνκυβέρνηση να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του πρώτου τριμήνου.
Αυτές υπολογίζονται σε  περίπου 20 δις. ευρώ έναντι 120 δις. ευρώ που απαιτούνται  συνολικά για το 2012.
Εξ αυτών ο καθαρός δανεισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 52  δισ. ευρώ, ενώ το  υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί από τονμηχανισμό στήριξης και την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Το 2011 το ελληνικό δημόσιο ανακύκλωσε έντοκα γραμμάτια ύψους 35 δις. ευρώ.
Σύμφωνα  με το νέοπροϋπολογισμό το  2012 οι νέες εκδόσειςεντόκων γραμματίων εκτιμώνται σε 6,5 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ που εκτιμάταιότι θα φτάσουν φέτος.
Κατά την  παραμονήτους στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της τρόικας θα έχουν επαφές και με τις ελληνικέςτράπεζες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις απώλειες που θα προκύψουν από τηνσυμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων  (PSI +).

 Μ. Χριστοδούλου
– bankingnews.gr

 –

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: