Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Aποτυχία, απελπισία και παραίτηση» μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στα γερμανικά δημοσιεύματα

15/04/2015

Κλίμα καταστροφολογίας καλλιεργούν τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Aποτυχία, απελπισία και παραίτηση» μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στα δημοσιεύματα.
|AP Photo/ Petros Giannakouris

.

Μπαράζ δημοσιευμάτων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας φιλοξενούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδοντας στο σύνολό τους ένα αρνητικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Aποτυχία, απελπισία και παραίτηση» μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών MME η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκριθεί στα τέλη Απριλίου.

«5 χρόνια είναι αρκετά» σχολιάζει το Spiegel.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung που επικαλείται υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, δεδομένου ότι είναι «απλά αδύνατο» να υπάρξει σχετική απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οδεύουν σε αποτυχία. Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί, λέει ευρωπαίος αξιωματούχος προς την Süddeutsche Zeitung. «Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κλίμα μεταξύ «απελπισίας και παραίτησης» στις τάξεις της Κομισιόν. Όπως λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εάν ζητούσε κανείς από τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σηκώσουν το χέρι τους σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στο ευρώ «όλοι θα το έκαναν». Εάν ρωτούσαμε όμως εάν όντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, τότε τα χέρια θα έμεναν κάτω.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η εφημερίδα κάνει λόγο για «πλήρη στροφή» της Επιτροπής τις τελευταίες μέρες, υπενθυμίζοντας ότι μόλις τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλειε το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών με την Αθήνα και εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση.

Από το δε Εurogroup, σύμφωνα με την Süddeutsche, ακούγεται ότι είναι απλά αδύνατο να βρεθεί ένας καταρτισμένος συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχασαν τις θέσεις τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι δε διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να προβούν σε δεσμευτικές δηλώσεις, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι στη Ρίγα της Λετονίας δεν πρόκειται να εγκριθεί η δόση. Όπως λέει προς τη σημερινή Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την επόμενη δόση. Αντιθέτως θα εξεταστεί μόνον η πρόοδος των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί το νωρίτερο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, o λόγος της καθυστέρησης είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών αλλά και η στασιμότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Grexit

Στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ βλέπει την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel. Σε σημερινό σχόλιο του Νίκολαους Μπλόμε (μέλος της αρχισυνταξίας του Spiegel, πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Bild) επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως πριν και από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια». Όπως επισημαίνει «60 μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, 240 δις ευρώ βοήθειας, πολλά λεφτά και τρεις αθηναϊκές κυβερνήσεις είναι αρκετή δόση πολιτικής. Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξυπηρετήσει ληξιπρόθεσμα δάνεια. Πριν από σχεδόν ακριβώς πέντε χρόνια, η κατάσταση ήταν η ίδια. Όλος αυτός ο χρόνος, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα».

Κανείς δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, το μόνο που κρατά την Ελλάδα ακόμη στο ευρώ είναι το γεγονός ότι κανείς δεν τολμά να βάλει τέλος σε αυτό το παιγνίδι. «Η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, κανείς δεν θέλει να αναλάβει μετέπειτα την ευθύνη». Ο σχολιαστής διερωτάται τι θα συμβεί εάν εκπνεύσει και αυτή η διορία. «Θα τεθεί νέα διορία; Πιθανότατα». Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ευρωκρίσης αρχίζουν να ανακάμπτουν, όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξανεμίσει μέσα σε 100 μέρες τις έστω και μικρές επιτυχίες των προκατόχων της, τη μικρή ανάπτυξη, την εμπιστοσύνη, το (πρωτογενές) πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον Νίκολαους Μπλόμε τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στα πεδία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της πολιτικής αποτυχίας, των ιδιωτικοποιήσεων. «Και τώρα; Και πάλι εκλογές; Άλλα 240 δις; Άλλα 5 χρόνια; Ή η παραδοχή ότι δεν πρόκειται να πετύχει με την Ελλάδα και το ευρώ;». Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος.

Ουδέν σχόλιο

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα (15/04) να σχολιάσει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται πάνω σ’ ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της.

«Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρημστοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας», αναφέρεται στο άρθρο της Die Zeit. «Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία».

Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle  

-(efsyn.gr)

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: