Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tώρα πλέον στην ευρωζώνη δανείζουν “τζάμπα χρήμα”

19/04/2015

Δεν θα εξοφλήσει τα δάνειά της η Ελλάδα, γιατί απλά τώρα πλέον στην ευρωζώνη δανείζουν “τζάμπα χρήμα”

.

Ο καιρός λένε…έχει γυρίσματα.

Ολοι γνωρίζαμε μέχρι χτές πως τα επιτόκια δανεισμού είναι θετικά, δηλαδή για να εξηγήσω απλά, δανείζεις τα χρήματά σου σε μία τράπεζα και η τράπεζα σου δίνει ένα θετικό επιτόκιο δανεισμού με συνέπεια στο τέλος του δανεισμού να λαμβάνεις κάποιους τόκους.

Από σήμερα στην ευρωζώνη ζούμε το παράδοξο των “αρνητικών επιτοκίων δανεισμού”.Δηλαδή δίνεις (δανείζεις με μία προθεσμιακή κατάθεση) τα χρήματά σου στη Τράπεζα και από πάνω πληρώνεις χρήματα για να σου φυλάξει τα χρήματά σου!

Ηδη στην Ελλάδα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν πέσει στο 1,60% (και θα πέσουν ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα, γεγονός που δε με βρίσκει σύμφωνο, γιατί πλέον με τις πολλές αναλήψεις που κάναν οι Ελληνες λόγω του φόβου του  Grexit, μειώθηκαν αισθητά οι αποταμιεύσεις στο τραπεζικό σύστημα.Αλλωστε ο Ελληνας έκρυβε τα χρήματα που είχε αποσύρει από τις τράπεζες στις θυρίδες, αυλές, στα υπόγεια και στα κλιματιστικά, για να τα βρούν αργότερα οι ρουμάνοι…)

Μπήκαμε στην εποχή της “φούσκας” των επιτοκίων (χαρτούρα που λέει ο απλός λαός).

Οι καιροί αλλάζουν και αποδεικνύεται πως ο καθηγητής Βαρουφάκης είχε απόλυτο δίκηο που αυτούς τους 3 μήνες πρακτικά αγόραζε χρόνο με τις διαπραγματεύσεις γνωρίζοντας το τέλος εποχής των θετικών επιτοκίων δανεισμού.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει πρακτικά τα δάνεια που έλαβε. (όπως και οι υπόλοιπες χώρες!)

Το “τζάμπα χρήμα” που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια στην ευρωζώνη είναι πλέον γεγονός.

Οι ίδιες οι αγορές το έχουν αποδεχτεί και δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά εδώ που φτάσαμε.

Για να το εξηγήσω πιό απλά, κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ύψους 1 τρίς € σήμερα παρουσιάζουν “αρνητικές αποδόσεις”.

Ο επενδυτής σήμερα στην ευρωζώνη αποδέχεται το γεγονός να “πληρώνει από της τσέπη του”, αγοράζοντας ομόλογα για να δανείσει δηλαδή κάποια κράτη της ευρωζώνης (με εξαίρεση φυσικά την Ελλάδα).

Οσο αφερέγγυο είναι το κράτος, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο των Ομολόγων (βλέπε τη περίπτωση της Ελλάδας που οι αγορές έχουν τινάξει στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού, διότι υπάρχει πάντα ο φόβος του δανεισμού σε ένα αφερέγγυο κράτος που παρουσιάζει τα γνωστά μας οικονομικά προβλήματα ).

Ολα τα παραπάνω γίνονται μετά την απόφαση της ΕΚΤ (βλέπε το φίλο μας τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι) να “κόψει χρήμα” και να το ρίξει στην αγορά (όπως ισχυριζόμουν εδώ και 4 χρόνια, όπως δηλαδή ακριβώς έκανε και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα).

Σήμερα το euribor έχει μειωθεί αισθητά.

Οποιος έλαβε στο παρελθόν τραπεζικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι ο τυχερός της παρέας, διότι το επιτόκιο δανεισμού του είναι συνδεδεμένο με το euribor.Αρα εφόσον πέφτει το euribor,κατ’επέκταση αυτό παρασέρνει και το δανειακό επιτόκιο .

Ηδη αρκετές τράπεζες της ευρωζώνης (την έπαθαν σε αυτή τη φάση) και αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το δανειακό συμβόλαιο λήψης του δανείου, οπότε αναγκάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, δηλαδή στη πράξη “πληρώνουν τόκο” στο δανειολήπτη.

Εχουμε παραδείγματα τραπεζών της Πορτογαλίας-Ισπανίας και Ιταλίας. Οι παλαιοί δανειολήπτες που είχαν υπογράψει “κυμαινόμενο” επιτόκιο, σήμερα εξωφλούν τα δάνειά τους με αισθητά χαμηλότερη δόση.Τυχαίνει δανειολήπτης που πρώτα εξωφλούσε μηνιαία δόση πχ 500€ του 2008, σήμερα να βλέπει τη μηνιαία δόση του να μειώνεται αισθητά στα 240-250€.Δηλαδή τα τραπεζικά δάνεια εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια, γεγονός που έχει ανατρέψει τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά έκανε ευτυχείς τους δανειολήπτες.

Μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου, μπαίνουμε στη “φούσκα του δανεικού χρήματος”, με ότι βέβαια αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες που καιρός ήταν να πληρώσουν τον αλόγιστο δανεισμό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια (βασικά δε πληρώνουν οι τράπεζες αλλά οι μέτοχοι και κυρίως ο λαός).

Τα θαύματα όμως όπως όλοι γνωρίζουμε δεν κρατούν πολύ, όλες οι “φούσκες” έχουν τις συνεπακόλουθες αλυσιδωτές αντιδράσεις τους (θα το αναλύσω σε επόμενο άρθρο).

ΥΓ.Διαβάζοντας τα παραπάνω , δε σημαίνει πως θα πάμε αύριο στις ελληνικές  τράπεζες που χρωστάμε παλαιά δάνεια αιτώντας τη δραστική απομείωση του επιτοκίου δανεισμού μας.

Ιδιαίτερα εκείνοι που δεν δανείστηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor που είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

Η Ελλάδα ακόμη δεν έλαβε χρήματα από το Μάριο.Σύντομα όμως θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και θα ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση.-

.

Banks news Report

.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: