Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράνομες πωλήσεις πολυτελών κατοικιών

05/05/2015

Παράνομο κύκλωμα πουλά… ξένα σπίτια

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της «Κ»  για τις παράνομες πωλήσεις πολυτελών κατοικιών, δεχθήκαμε στα γραφεία της εφημερίδας ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής μια γυναίκα η οποία είχε διαβάσει το ρεπορτάζ, φοβούμενη πως ως υποψήφια αγοράστρια μιας μεζονέτας στο Παλαιό Ψυχικό, «έπεφτε θύμα» του ίδιου κυκλώματος. Αυτό λοιπόν που διάβασε και την έβαλε σε υποψίες ήταν το εξής: Από τον Απρίλιο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2014 τουλάχιστον πέντε ακίνητα σε ακριβές περιοχές της Αττικής (Παλαιό Ψυχικό, Μαρούσι, Βούλα και Βάρκιζα) είχαν πωληθεί εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Ολα τα ακίνητα είχαν κάποιο «ευαίσθητο χαρακτηριστικό»: στο ένα ο ιδιοκτήτης νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο των φυλακών, στο άλλο η ιδιοκτήτρια βρισκόταν σε κώμα στην εντατική ύστερα από τροχαίο ατύχημα, στο τρίτο ο ιδιοκτήτης εργαζόταν εδώ και χρόνια στην Αμερική κ.λπ.

Η δε μεθοδολογία σε όλες τις υποθέσεις, ίδια: το «κύκλωμα», μια ομάδα μεσιτών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων –κάποιοι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο– που προφανώς ήταν σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα ακίνητα αλλά και τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών, είχε στήσει έναν ιδιαίτερα «αποτελεσματικό» μηχανισμό.

«Εμφάνιζαν» έναν ψευδο-ιδιοκτήτη (συνήθως έμοιαζε με τον πραγματικό, που είχε πλαστή αστυνομική ταυτότητα με τα στοιχεία του πραγματικού ιδιοκτήτη). Εδειχναν το σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές και στη συνέχεια προχωρούσαν στην πώλησή του, εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών, οι οποίοι κάποτε, ξαφνικά, μάθαιναν πως το ακίνητό τους είχε πωληθεί.

Από την άλλη, οι αγοραστές, με ένα άκυρο συμβόλαιο στο χέρι, έμεναν να αναζητούν το πού κατέληξαν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που είχαν καταβάλει για να αγοράσουν τα σπίτια των ονείρων τους.

Η αναγνώστρια στην άλλη άκρη της γραμμής εξήγησε πως το ρεπορτάζ είχε πολλά κοινά με τη δική της ιστορία. Οταν διαπιστώσαμε πως μία από τις μεσίτριες στην υπόθεσή της είναι η ίδια που είχε χειριστεί και κάποιες από τις άλλες παράνομες αγοραπωλησίες, συναντηθήκαμε. Οπως μου εξιστόρησε, μαζί με τον σύζυγό της αναζητούσαν εδώ και χρόνια ένα σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό.

Το τελευταίο διάστημα είχαν κατεβάσει αρκετά το διαθέσιμο ποσό (380.000 ευρώ), γνωρίζοντας πως με αυτά τα χρήματα το σπίτι που θα έβρισκαν θα έχριζε ανακαίνισης ή θα είχε κάποια μειονεκτήματα.

Γι’ αυτό και όταν μια μεσίτρια της μίλησε για ένα «ξεχωριστό» ακίνητο στην οδό Αμαρυλλίδος, 330 τ.μ. με κήπο, «ακριβώς» στα χρήματα που διέθεταν, σκέφτηκε πως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Συμφώνησε, όμως, να το δει.

Εκεί την περίμενε η μεσίτρια και ένας ασπρομάλλης κύριος που της συστήθηκε ως «καλός φίλος» του ιδιοκτήτη.

Η ίδια ενθουσιάστηκε με το σπίτι, απόρησε βέβαια με την τιμή που ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, αλλά πείστηκε από τα λεγόμενα του «φίλου» πως ο ιδιοκτήτης ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του και είχε άμεσα μεγάλη ανάγκη χρημάτων. Λίγες ημέρες αργότερα, κανόνισε να δει εκ νέου το σπίτι με τον σύζυγό της. Αντί όμως αυτή τη φορά να συναντήσουν τον ιδιοκτήτη, βρήκαν και πάλι τον ασπρομάλλη «φίλο» γιατί «μένει πολύ μακριά, έχει και προβλήματα υγείας και του είναι δύσκολο να έρθει», τους εξήγησε.

Μάλιστα, στις 7 Οκτωβρίου τους έστειλαν τους τίτλους για να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο: «Σου προωθώ το συμβόλαιο του ακινήτου στο Ψυχικό. Χαίρομαι που άρεσε και στους δύο! (…) Μιλήστε με τους δικούς σας συμβούλους και το συντομότερο ή πρωτίστως και παράλληλα θα έλεγα να κλείσουμε την τιμή και να συναντήσουμε τον ιδιοκτήτη», γράφει μία από τις μεσίτριες στο mail. Και εκεί που όλα φαίνονταν να προχωρούν, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα πως το σπίτι τελικά πωλήθηκε.

Λίγους μήνες αργότερα όμως και αφού είχε δημοσιευθεί η έρευνα της «Κ», η μεσίτρια της ξανατηλεφώνησε. Τελικά –της είπε– το σπίτι δεν είχε πωληθεί. Κανονίστηκε ραντεβού, αυτή τη φορά με τον ιδιοκτήτη. Πράγματι, τους περίμενε στην είσοδο του σπιτιού μαζί με μιαν άλλη μεσίτρια – η οποία εμπλέκεται και στις άλλες υποθέσεις που ερεύνησε η «Κ».

Στο ζευγάρι των αγοραστών έκανε εντύπωση πως ο εν λόγω κύριος –ηλικιωμένος με προβλήματα ομιλίας– έμοιαζε τελείως ξένος με τον χώρο, ενώ η ηλικία του δεν αντιστοιχούσε σε αυτήν του πραγματικού ιδιοκτήτη όπως την είχαν «υπολογίσει» από τα συμβόλαια.

Εχοντας δει το ίδιο σπίτι στην αγορά σε σχεδόν διπλάσια τιμή και έχοντας διαβάσει το ρεπορτάζ της «Κ», αποφάσισαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Δύο ημέρες αργότερα τηλεφώνησαν στην «Κ», η οποία επικοινώνησε με τον πραγματικό ιδιοκτήτη του ακινήτου. Πράγματι, είχε βάλει πέρυσι το σπίτι του προς πώληση, αλλά δεν γνώριζε τις συγκεκριμένες μεσίτριες, πόσο μάλλον ότι κάποιος φερόμενος ως ιδιοκτήτης είχε εμφανιστεί και παρίστανε τον ίδιο!

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το πιθανότερο είναι πως «συνδετικός κρίκος» κυκλώματος και αγοραστή ήταν ο ασπρομάλλης «φίλος» που είχε δείξει το σπίτι στους υποψήφιους αγοραστές: πρόκειται για άνδρα που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 συμβούλευε το ΥΠΕΧΩΔΕ στη δημιουργία του Κτηματολογίου!

Λίγο μετά το περασμένο καλοκαίρι, είχε προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη και του είχε συστηθεί ως άνθρωπος με πολλές επαφές που θα μπορούσε να πουλήσει εύκολα το σπίτι του.

Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε να του δώσει τα κλειδιά για να το δείξει σε κάποιους αγοραστές. Τα κλειδιά τα επέστρεψε την ίδια κιόλας ημέρα, αλλά προφανώς είχε βγάλει αντικλείδι, καθώς ξέρουμε σήμερα πως έδειξε το σπίτι τουλάχιστον άλλες τρεις φορές…

Πέντε υποθέσεις στη Δικαιοσύνη

Αμέσως μετά την αποκάλυψη για την κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, ο πραγματικός ιδιοκτήτης άλλαξε κλειδαριές και έκανε σχετικό έλεγχο στον υποθηκοφυλακείο. Είχε σταθεί τυχερός, καθώς το κύκλωμα δεν είχε προλάβει να πωλήσει το σπίτι του. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι μόνο η τύχη του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα συνεχίζει, καθώς φαίνεται ακάθεκτο, την παράνομη δράση του, θέτοντας σε κίνδυνο την περιουσία ανυποψίαστων πολιτών.

Κι αυτό τη στιγμή που πέντε από τις έξι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη του κυκλώματος ήδη εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη (μία υπόθεση σε προανάκριση, δύο στην ανάκριση και άλλες δύο αναμένουν δικάσιμο). Το πρόβλημα είναι ότι η κάθε δικογραφία εξετάζεται ως μεμονωμένο περιστατικό, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να ισχυρίζονται πως και αυτοί βρέθηκαν κατά κάποιον τρόπο εξαπατημένοι. Κομβικό σημείο; Και οι έξι αυτές υποθέσεις να συσχετιστούν το συντομότερο ώστε να μπει ένα τέλος στην απίστευτη αυτή ιστορία και να έρθουν όλα στο φως.-

katimerini.gr

.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: