Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ευθύνες

17/12/2017

Περιμένοντας τις οικονομικές εξελίξεις των συστημικών τραπεζών, το Μάρτιο 2018 ακούμε να μιλάνε για «νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών» το 2018.

Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο του 2015 για την Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από το www.forologoumenoi.gr .

.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Ένα έγκλημα σε βάρος των φορολογούμενων και της χώρας!

Αναρτήθηκε την 27-11-2015
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Ένα έγκλημα σε βάρος των φορολογούμενων και της χώρας!

Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται ακόμη ένα “έγκλημα” σε βάρος της χώρας, των ελλήνων φορολογουμένων και των ιδιωτών μετόχων των ελληνικών τραπεζών. Δεκάδες δισεκατομμύρια εξαϋλώθηκανμετά την επιλογή να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διάθεση νέων μετοχών σε ασύλληπτα χαμηλές τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές που διαπραγματεύονται αυτές στη χρηματιστηριακή αγορά.

Πριν από 2,5 χρόνια, το Μάιο του 2013, το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 25,522 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την τότε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά σήμερα έχουν, στο μεγαλύτερό τους μέρος, απολεσθεί και το Ελληνικό Δημόσιο ήδη καταγράφει ζημιές μεγαλύτερες των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 14,1 δισ. ευρώ που κατέβαλε εντός του 2014 το ΤΧΣ για την κάλυψη του “funding gap” (ανάγκη χρηματοδότησης που προέκυψε από τη διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού των τραπεζών), τότε η συνολική ζημιά του Δημοσίου, δηλαδή των ελλήνων φορολογουμένων πλησιάζει στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τελική ζημιά είναι σημαντικά μεγαλύτερη, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη και οι χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη αναγκών άλλων τραπεζών (οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται) μέσα στα τελευταία 2,5 χρόνια.

Το ποσό αυτό είναι τεράστιο!

Είναι ο ΕΝΦΙΑ 15 ετών, είναι τα ποσά που εξοικονομούνται από τη σφαγή των ασφαλισμένων για 8 χρόνια, είναι κάτι λιγότερο από τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Κράτους για ένα έτος!

Μέσα στην βιασύνη να εξευρεθούν “επενδυτές” που θα καλύψουν τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, οι διοικήσεις τους αποτίμησαν τις τράπεζές τους σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, ώστε να σώσουν πρώτα απ’ όλα τις δικές τους καρέκλες. Οι τιμές της ανακεφαλαιοποίησης (αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή ΑΜΚ) του 2015 είναι εκπληκτικά χαμηλότερες από τις τιμές των ανακεφαλαιοποιήσεων του 2013 και του 2014.

 (τιμές σε ευρώ ανά νέα μετοχή)

Τιμή ΑΜΚ 2013

Τιμή ΑΜΚ 2014

Τιμή ΑΜΚ 2015

Εθνική Τράπεζα

4,290

2,200

0,020

Τράπεζα Πειραιώς

1,710

1,700

0,003

Alpha Bank

0,440

0,650

0,040

Eurobank

1,540

0,310

0,010

Και, όπως θα δούμε στις επόμενες λίγες εβδομάδες, οι “επενδυτές” που προσεκλύστηκαν είναι βραχυπρόθεσμοι αεριτζήδες. Που ουδόλως νοιάζονται για την πορεία των τραπεζών ή της χώρας. Τους δόθηκε η ευκαιρία για μία γρήγορη “αρπαχτή” και την εκμεταλλεύτηκαν. Θα ρευστοποιήσουν γρήγορα – γρήγορα τις θέσεις τους, αφήνοντας πίσω τους την καταστροφή. Ήδη, πριν ακόμη κυκλοφορήσουν οι νέες μετοχές, τα κέρδη είναι τεράστια! Και κάποιοι θα τα βάλουν στην τσέπη τους και θα εξαφανιστούν από την αποτυχημένη αυτή χώρα.

Όμως, πέραν από τη βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε την καταστροφή που υπέστησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες μικρομέτοχοι των τραπεζών. Μία καταστροφή που ξεκινά το 2008 και ολοκληρώνεται (;) σήμερα! Ας δούμε μερικά στοιχεία.

 

 Ο πίνακας δείχνει τις τιμές των μετοχών στα τέλη Νοεμβρίου κάθε έτους από το 2007-2015 και τις απώλειες σε ευρώ και σε ποσοστό.

Μία σημερινή μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, προέρχεται από 10 (δέκα) παλαιότερες μετοχές, αφού κατά το 2013 έγινε “reverse split” (δηλαδή μείωση του αριθμού των μετοχών). Όπως μας δείχνει ο παραπάνω πίνακας, αυτές οι 10 μετοχές της Εθνικής, πριν από ακριβώς 8 χρόνια (δηλαδή στα τέλη του 2007) είχαν αξία 174,25 ευρώ. Σήμερα, η αξία τους έχει υποχωρήσει στα …0,097 ευρώ! Δηλαδή, ο μέτοχος της Εθνικής έχει υποστεί απώλεια 99,94% του κεφαλαίου του! Το ίδιο συνέβη με όλες τις τραπεζικές μετοχές. Πλήρης καταστροφή παντού! Ακόμη και μεταξύ των ετών 2014 – 2015.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν λάβουμε υπ’ όψη τις τιμές που διατέθηκαν οι νέες μετοχές κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης τις ημέρες αυτές. Αν θέλουμε να δώσουμε μία εικόνα των απωλειών, ας κάνουμε την υπόθεση ότι, κάποιος, με 4,00 ευρώ που κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα, αγοράζει 400 μετοχές της Eurobank, προς 0,01 ευρώ, όσο δηλαδή διατέθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ανακεφαλαιοποίησης. Ακριβώς 8 χρόνια πριν (τέλη Νοεμβρίου του 2007), οι 400 αυτές μετοχές άξιζαν 77.172 ευρώ, όσο δηλαδή κόστιζε τότε ένα μικρό διαμέρισμα! Με την ίδια λογική, αν κάποιος είχε αγοράσει τότε 400 μετοχές της Eurobank και είχε πληρώσει 77.172 ευρώ, σήμερα αυτές θα είχαν αξία μόλις 4,00 ευρώ! Τέτοια περίπτωση δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών.

Κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν πώς συνέβησαν όλα αυτά. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, αν πρέπει, να καταγγελθούν και να τιμωρηθούν. Δεν αντέχει αυτή η κοινωνία άλλη κοροϊδία και ατιμωρησία. Απλά, δεν την αντέχει!

Εμείς οι πολίτες, οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα αναζητήσουμε και θα καταγράψουμε την αλήθεια. Θα εξετάσουμε τυχόν παραβιάσεις των νόμων. Θα ερευνήσουμε τον τρόπο που έγιναν τα “stress tests” των τελευταίων ετών. Θα συγκρίνουμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι τράπεζες με τα αποτελέσματα που πέτυχαν. Και, με πλήρη τον φάκελο της υπόθεσης και, αν θα εντοπίσουμε παράνομη συμπεριφορά, θα απευθυνθούμε στην ποινική και την αστική δικαιοσύνη.

Ήδη, προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά μας, σχετικά με το σκάνδαλο της αγοράς ομολόγων, ύψους άνω των 34 δισ. ευρώ, κατά την περίοδο 2010-2012, πράξη που οδήγησε σε ζημιές για τις τράπεζες άνω των 30 δισ. ευρώ, εξετάζεται από τους εισαγγελείς. (Δείτε σχετικό άρθρο)

 

Καλούμε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, να συνταχθούν μαζί μας. Καλούμε επίσης και όλους τους μικροεπενδυτές, κατεστραμμένους μετόχους των τραπεζών να παλέψουν μαζί μας για την αλήθεια και για την απόδοση δικαιοσύνης. Τέλος, καλούμε όλους όσοι μπορούν και επιθυμούν να συνδράμουν στην έρευνα και στη σύνταξη αυτού του “φακέλου της ντροπής και της καταστροφής” να επικοινωνήσουν μαζί μας.

 

Οργανώνουμε την πρώτη συνάντηση την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, 11:00 πμ – 1:00 μμ, στα γραφεία μας (Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 210 3242032 ή γράψτε μας στο ellines.forologoumenoi@gmail.com. Το θέμα θα παρακολουθείται στο site www.forologoumenoi.gr .

 

Κίνημα Πολιτών – Έλληνες Φορολογούμενοι

www.forologoumenoi.gr .

.

 

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: